Proste muffinki Brownie z dodatkiem czerwonej porzeczki. Pychotka!
Składniki:
Ciasto:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
200 g cukru
2 jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g czerwonej porzeczki
Muffiny brownie z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub podgrzać na małym ogniu uważając, by czekolada się nie przypaliła. Następnie wsypać cukier, wymieszać. Garnuszek zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Do ostudzonej masy wbić jajka i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz czerwone porzeczki, wymieszać szpatułką do połączenia składników.
2.Masę nakładać do papilotek do ich 3/4 wysokości. Na wierzch można wcisnąć jeszcze kilka porzeczek. Piec w 180 st.C przez ok. 20 minut do ładnego zarumienienia i wyrośnięcia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze