Muffiny cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepyszne muffiny cytrynowe z kawałkami skórki cytrynowej, miękkie, wilgotne i baaaardzo cytrynowe. Muffiny cytrynowe, które skuszą każdego! Przygotowane na kefirze, ich przygotowanie zajmuje kilka minut, potem pieczenie kwadrans i gotowe.

  • 20 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    125 g cukru
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki skórki otartej z cytryny
    1 torebka cukru waniliowego
    200 ml kefiru
    2 jajka
    110 g masła
    ew. bita śmietana

Muffiny cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Potrzebujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy suche produkty, a w drugiej łączymy jajka, kefir i roztopione masło. Masę kefirową przelewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate. inaczej muffiny staną się twarde i zbite. Ciasto nakładamy do natłuszczonej formy na muffinki lub papilotki i pieczemy ok. 15 min w 200 st. C.
    Po wyjęciu pozwalamy muffinom chwilę „odetchnąć”, a następnie wyjmujemy je z foremek pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Podajemy z kleksami bitej śmietany i kandyzowaną skórką cytrynową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy