Muffiny czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Rozdrabniamy czekoladę na małe kawałeczki.
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy suche składniki czyli cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i pokrojoną czekoladę.
Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jajko i aromat.
Mokre składniki mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy je do suchych i mieszamy łyżką , nie wolno miksować!
Im więcej grudek tym lepsze wychodzą muffinki.
Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.
Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut, w międzyczasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest juz suche.
Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Smacznego!
Komentarze