Muffiny czekoladowe z jabłkami

4.5 (203 ocen)

Niewielkie, eleganckie i bardzo smaczne

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    5 jaj
    2-3 łyżeczki kakao
    4 średniej wielkości jabłka
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3/4 szklanka oleju
    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

4.5 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny czekoladowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myję, wycieram, obieram ze skórki. Kroję na ćwiartki a potem w dość dużą kostkę i odstawiam na bok. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewam do miski. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Żółtka z octem mieszam razem i dodaję do ubitych białek. Wsypuję pozostałe składniki i ucieram. Następnie wlewam olej, a na koniec do gotowego już ciasta wsypuję pokrojone jabłka. Formę do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175'C na 30 min. Upieczone wyjmuję i zostawiam kilka minut w formie, następnie zdejmuję muffinki i zostawiam by wystygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować