Muffiny idealne na jesienno-zimowe wieczory jak i zbyt krótkie dni. Duża porcja czekolady poprawi humor nawet najbardziej zasmuconym, a energii dodadzą orzechy, które również poprawią koncentrację :)
Muffiny czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osobnych miseczkach przygotowujemy składniki mokre i suche.
2.Suche składnik przesiewamy, dodajemy pokrojoną w małą kostkę czekoladę. Ja kroje nożem na różnej wielkości „ścinki” :) Orzechy wszystkie i te do polewy i do ciasta, umieszczamy na czystej ścierce, zawijamy i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa, do wielkości takiej jak na zdjęciach. Wszystkie składniki mieszamy.
3.Wszystkie mokre składniki umieszczamy w misce i mieszamy za pomocą widelca.
4.Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do otrzymania jednej masy. Nie mieszamy zbyt długo. Rozkładamy do foremek.
5.Pieczemy w piekarniku 200oC praz ok 20 min.
6.Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do ostygnięcia.
7.Przyrządzamy polewę: W kąpieli wodnej roztapiamy masło, a następnie dodajemy czekoladę połamaną na kostki. Ciągle mieszamy, aż do roztopienia się całej czekolady.
8.Ostudzone muffiny maczamy w polewie i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
Komentarze