Co tu dużo pisać: pyszne były, ale szybko się skończyły :) Tak więc jak tylko spotkacie w sklepie figi, to od razu je kupcie i upieczcie te muffinki. Obiecuję, że nie pożałujecie!
30 min
Składniki:
Muffiny:
2 niepełne szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oliwy
2 łyżki kakao
2 jajka
3 figi pokrojone w kostkę
100 g mlecznej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
Krem figowy:
250 g serka mascarpone
100 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
4-5 fig
kilka fig do dekoracji
Muffiny figowe z kremem figowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz pokrojone figi i czekoladę. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, oliwę i jajka. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenie muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 20 minut.
2.Figi rozdrabniamy blenderem. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i rozdrobione figi i dalej ucieramy. Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone muffiny, a następnie dekorujemy je ćwiartkami fig.
Komentarze