Muffiny figowe z kremem figowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Co tu dużo pisać: pyszne były, ale szybko się skończyły :) Tak więc jak tylko spotkacie w sklepie figi, to od razu je kupcie i upieczcie te muffinki. Obiecuję, że nie pożałujecie!

  • 30 min

Składniki:

  • Muffiny:
    2 niepełne szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oliwy
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    3 figi pokrojone w kostkę
    100 g mlecznej czekolady pokrojonej w drobną kostkę

    Krem figowy:
    250 g serka mascarpone
    100 g miękkiego masła
    2 łyżki cukru pudru
    4-5 fig
    kilka fig do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Krem

Muffiny figowe z kremem figowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz pokrojone figi i czekoladę. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, oliwę i jajka. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenie muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 20 minut.
  • 2. Figi rozdrabniamy blenderem. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i rozdrobione figi i dalej ucieramy. Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone muffiny, a następnie dekorujemy je ćwiartkami fig.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować