Muffiny kawowe najeżone bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przypieczona góra i soczyste wnętrze z rozpływającą się czekoladą. Najeżone bakaliami!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki suche:
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
    1,5 łyżeczki cynamonu
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cały cukier waniliowy
    1 czekolada mleczna (pokrojona w 0,5cm kostkę)
    50g rodzynek (sparzonych i odcedzonych)
    50g wiórek kokosowych
    50g orzechów laskowych łuskanych (przekrojonych na pół)

    Składniki mokre:
    3/4 kostki masła
    1 szklanka mleka

Muffiny kawowe najeżone bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszamy składniki suche 1. Przygotowujemy foremki na muffiny i blachę do pieczenia.Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, zostawiając po kilka rodzynek, kostek czekolady i orzechów do dekoracji. Mąkę, proszek, cynamon najlepiej przesiać przez sitko (nada to więcej pulchności ciastu).
  • 2. Masło rozpuszczamy w rondlu i dodajemy mleko. Zagotowujemy i chłodzimy.
  • 3. Łączymy składniki suche z masą mokrą.
  • Przygotowane do pieczenia muffiny 4. Wypełniamy każdą foremkę do muffin do 3/4 jej wysokości. Uzupełniamy wierzch każdej o kilka kawałków odłożonej czekolady, orzechów i rodzynek (lekko wciskamy w ciasto).
  • 5. Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy ok 25min. Wierzch muffin powinien być spieczony delikatnie, natomiast wnętrze lekko wilgotne. Z podanej porcji wyszło 18 muffinek.

Porady

Muffiny można polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy