Muffiny piernikowe

4.45 (305 ocen)

Czekoladowo-korzenne babeczki z powidłami śliwkowymi. Przepyszne, mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Szybko się je przygotowuje i tak samo błyskawicznie znikają z talerza. Są piękną dekoracją świątecznego stołu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    3 łyżki płynnego miodu
    3 łyżki kakao
    2 łyżki przyprawy do piernika
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    100g powideł śliwkowych

    do dekoracji: 4 łyżki mleka
    150g czekolady deserowej
    2 łyżki migdałów w słupkach
    2 łyżki perełek cukrowych



Wystaw ocenę:

4.45 (305 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Muffinki

Muffiny piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jaja utrzyj z cukrem 1. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Następnie połączyć z przyprawą do piernika, miodem, olejem i powidłami. Wymieszać.
  • ciastem napełnij papilotki 2. Ciasto przelać do papierowych papilotek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 20-25 minut. Ostudzić.


  • gotowe :) 3. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać muffinki. Udekorować migdałami i perełkami cukrowymi.

Porady

z podanych składników wychodzi 16 muffinek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować