Pyszne, wytrawne muffiny o smaku pizzy. Są smaczne na ciepło jak i na zimno z ketchupem lub pomidorkami. Można jest zabrać do szkoły, pracy, w podróż jako alternatywę dla kanapek.
Składniki:
Składniki suche:
2,5 szkl. mąki pszennej*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 i 1/3 łyżeczki soli
10 dkg żółtego sera w kawałku
1/2 dużej kulki mozzarelli
15 dkg szynki w kawałku
1 cebula
12 czarnych oliwek
1/2 łyżeczki zielonej czubricy
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczkę słodkiej papryki
Składniki płynne:
1 szkl. mleka
2 duże jajka eko
125 g masła
Dodatki:
kilka łyżeczek ketchupu
kilka łyżek tartego żółtego sera
Muffiny pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę pokroić na drobną kosteczkę i podsmażyć na złoty kolor.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały.
Do miski z suchymi składnikami dodać zioła, przyprawy, usmażoną cebulę, sery i szynkę pokrojone w drobną kostkę oraz oliwki w plasterkach. Dokładnie wymieszać.
W drugiej misce dokładnie zmieszać rozpuszczone masło, mleko, jajka.
Płynne składniki dodać do miski z suchymi składnikami. Ciasto trzeba mieszać drewnianą łyżką, kilka chwil. Będzie grudkowate, byle nie zawierało dużych grud mąki.
Ciasto przełożyć do foremek na babeczki, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
Każdą foremkę wypełnić ciastem do połowy, dodać łyżeczkę ketchupu i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki.
Muffiny posypać po wierzchu tartym żółtym serem.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, muffiny piec 25-30 minut.
Komentarze