Muffiny “Rozbite szkło”

4.5 (140 ocen)

Muffiny "Rozbite szkło" to smaczna propozycja na Halloween, ale uważajcie na stłuczone szkło, bo poleje się krew! Upiornego Halloween!!!

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g masła
    120 g cukru
    1 duże jajko
    225 g maślanki
    230 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ½ łyżeczki sody
    szczypta soli

    Szkło z cukru:
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki wody

    Krem waniliowy:
    krem waniliowy do ciast i tortów

    sos czerwony (u mnie wiśniowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny “rozbite szkło” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W jednej misce połączyć suche składniki, czyli mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W drugiej za pomocą rózgi roztrzepać jajko z maślanką, dodać roztopione i ostudzone masło, na końcu suche składniki i dokładnie połączyć. Ciasto nałożyć do papilotek i piec w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 25 min. Ostudzić.


    2. Cukier rozpuścić w wodzie i gotować na wolnym ogniu (od czasu do czasu przemieszać naczyniem), powinny wytworzyć się bąbelki i zacznie się proces karmelizacji. Gotować max. 45 minut, tak aby cukier nie ściemniał, ale był przeźroczysty, ale powinien zgęstnieć. Ostrożnie! Jest bardzo gorący! Gotowy wylać do płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego lub na wyścielony papier do pieczenia) i odstawić aż ostygnie. Włożyć do lodówki. Kiedy tafla z cukru zupełnie zastygnie połamać na mniejsze kawałki. To będzie nasze szkło.

    3. Krem waniliowy przygotować wg przepisu na opakowaniu ( u mnie z mlekiem i masłem). Za pomocą końcówki do szprycowania na wierzch muffin nałożyć krem.Do kremu wbić kawałki “szkła” i polać sosem np. wiśniowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować