Muffiny "Rozbite szkło" to smaczna propozycja na Halloween, ale uważajcie na stłuczone szkło, bo poleje się krew! Upiornego Halloween!!!
Składniki:
Ciasto:
100 g masła
120 g cukru
1 duże jajko
225 g maślanki
230 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki sody
szczypta soli
Muffiny “rozbite szkło” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W jednej misce połączyć suche składniki, czyli mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W drugiej za pomocą rózgi roztrzepać jajko z maślanką, dodać roztopione i ostudzone masło, na końcu suche składniki i dokładnie połączyć. Ciasto nałożyć do papilotek i piec w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 25 min. Ostudzić.
2. Cukier rozpuścić w wodzie i gotować na wolnym ogniu (od czasu do czasu przemieszać naczyniem), powinny wytworzyć się bąbelki i zacznie się proces karmelizacji. Gotować max. 45 minut, tak aby cukier nie ściemniał, ale był przeźroczysty, ale powinien zgęstnieć. Ostrożnie! Jest bardzo gorący! Gotowy wylać do płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego lub na wyścielony papier do pieczenia) i odstawić aż ostygnie. Włożyć do lodówki. Kiedy tafla z cukru zupełnie zastygnie połamać na mniejsze kawałki. To będzie nasze szkło.
3. Krem waniliowy przygotować wg przepisu na opakowaniu ( u mnie z mlekiem i masłem). Za pomocą końcówki do szprycowania na wierzch muffin nałożyć krem.Do kremu wbić kawałki “szkła” i polać sosem np. wiśniowym.
Komentarze