Idealne w smaku muffiny szpinakowe połączone z kwaskowatą nutą truskawki i cytryny ... idealnie !
Składniki:
Muffinki:
200 g rozmrożonego szpinaku (nie w liściach, te kulki najlepiej)
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
ok. szklanki cukru
24 truskawki (z ciasta wyjdzie 24 muffinek)
Muffiny szpinakowe z truskawką w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażam i odciskam z nadmiaru wody, po czym miksuję z olejem.
Przesianą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i na przemian, po jednej łyżce dodaję raz szpinak z olejem a raz mąkę – cały czas miksując.
Truskawki obtaczam w mące, by podczas pieczenia nie opadły na dno foremek.
Ciasto przekładam do form silikonowych na muffiny:
nakładam do foremki jedną łyżkę ciasta, na środek daję całą truskawkę, następnie przykrywam ją kolejną porcją ciasta.
Całość wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez ok. 25 – 30 minut.
Każdy piec jest inny więc piecz do tzw. suchego patyczka.
Wyszły mi z tej porcji ciasta 24 muffinki.
Mascarpone miksuję z sokiem z cytryny, dodaję cukier i również miksuję.
Masę nakładam na ostudzone muffinki i zdobię truskawkami i miętą
Komentarze