Muffiny z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

szybki i pyszny deser:)

  • 60 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    1 duży budyń śmietankowy
    1 duży budyń czekoladowy
    6 łyżek cukru do budyniu
    1 litr mleka 3,2 %
    oliwa do posmarowania formy
    cukier puder do posypania
    forma do muffin
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem 1. Przygotowujemy nadzienie do muffin. Gotujemy budynie: śmietankowy i czekoladowy. W ½ szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w ¾ litra mleka gotujemy go w½ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu lekko studzimy ale nie może być zimny. Letni budyń lepiej się rozsmarowuje.
  • Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem 2. Ciasto francuskie kroimy na 6 lub 12 równych części, zależny od tego jaką wielkość muffinek chcemy otrzymać i jaką posiadamy formę. Blachę do muffinek smarujemy oliwą, aby ciasto nie przylgnęło podczas pieczenia. Każdą foremką wykładamy ciastem francuskim, tak by końce wystawały ponad formę. Układamy na dnie budyń czekoladowy a na nim budyń śmietankowy. Nadzienie zakrywamy wystającymi końcami, formułując babeczki.
  • Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem 3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny i studzimy, następnie wyjmujemy z formy i układamy na talerzu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować