Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 10 min

pyszne i lekkie danie:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    1 pojedynczy filet z kurczaka
    2 cebule
    250 g pieczarek
    150 g żółtego sera
    2 łyżki oleju
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 szklanka sosu słodko-kwaśnego
    ¼ kostki masła do smażenia
    przyprawa do kurczaka, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 1. Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 2. Wkładamy je do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 3. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 4. Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, zależy od wielkości. Smażymy je na łyżce masła aż pieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 5. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 6. Rozgrzewamy pozostałe masło na patelni, wsypujemy cebulę i prużymy na małym ogniu tak długo aż stanie się miękka.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 7. Dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki,
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 8. następnie usmażone mięso z kurczaka i wszystko mieszamy ze sobą aż składniki się połączą.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 9. Na sam koniec wlewamy sos słodko-kwaśny i dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i smażymy jeszcze chwilkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 10. Ciasto francuskie kroimy na 12 równych części. Blachę do muf finek smarujemy oliwą, aby ciasto nie przylgnęło podczas pieczenia. Każdą foremką wykładamy ciastem francuskim, tak by końce wystawały ponad formę.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 11. Układamy farsz.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 12. Nadzienie zakrywamy wystającymi końcami, formułując babeczki.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 13. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny i posypujemy startym na dużych oczkach serem.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 14. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera.
  • Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym 15. Doskonale smakują na gorąco jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować