125 g cukru
125 g mąki
125 g masła lub palmy
2 jaja
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub kilka kropel olejku
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem czekoladowy jako nadzienie
1 łyżka kakao
foremki do muffinów silikonowe lub papierowe
Muffiny z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć masło/palmę w temperaturze pokojowej. Dodać cukier, mąkę z proszkiem i jaja - Miksować chwilę - dodać mleko i dalej miksować na jednolitą masę. Wykładać na foremki tak by 3/4 było zapełnone: ciasto-nadzienie-ciasto.
Piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku ok. 20 min.
Z tej ilości składników wychodzi ok. 10 muffinów
Porady
Nie trzeba dodawać kako wtedy muffiny będą wanilinowe. Można do nadzienia zastosować również dżemy i świeże owoce.
Komentarze