Gdy mam ochotę na coś słodkiego lubię przygotować muffiny. Z racji tego, że nie lubię spędzać dużo czasu w kuchni, muffiny są jak najbardziej odpowiednie. Szybko, prosto i bardzo pysznie.
Składniki:
półtorej tabliczki białej czekolady
150 gram masła
300 gram mąki
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
170 ml mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Muffiny z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopiłam. Mąkę przesiałam do miski. Dodałam proszek do pieczenia, kakao i sodę. Wsypałam cukier i wymieszałam.
Do drugiej miski wbiłam jajka, dodałam mleko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksowałam. Czekoladę białą pokroiłam na małą kosteczkę.
Następnie połączyłam składniki sypkie z mokrymi, dodałam roztopione masło i delikatnie wymieszałam. Następnie wrzuciłam czekoladę ( trochę sobie zostawiłam aby powciskać kawałki na wierzch muffin) i także krótko wymieszałam.
Masę wyłożyłam do formy na muffiny, kawałki białej czekolady rozsypałam po wierzchu.
Muffiny piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Komentarze