Muffiny z daktylami

4.5 (187 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczne muffinki z dużą ilością zdrowych składników są odpowiednie zarówno na śniadanie jak na deser, można je zabrać na piknik, do szkoły lub wycieczkę. Dla mnie dużo smaczniejsze na drugi dzień niż w dniu pieczenia.

  • 40 min

Składniki:

  • pokrojone daktyle bez pestek - 1 szk.
    dynia - 200 g
    mąka tortowa - 150 g
    cukier puder – 100 g
    jajka – 2 szt.
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    płatki owsiane – 2 łyżki
    otręby owsiane – 1 łyżka
    olej rzepakowy – 90 ml
    rodzynki – 1/2 szk.
    migdały w płatkach – 1/2 szk.
    cynamon - 1 łyżeczka
    sól – szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Suche składniki. 1. Przesianą przez gęste sito mąkę przekładam do miski, dodaję płatki i otręby owsiane, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, cynamon, pokrojone daktyle, rodzynki i migdały. Całość dokładnie mieszam.
  • Startą na dużych oczkach tarki dynię przekładam do drugiej miski. 2. Startą na dużych oczkach tarki dynię przekładam do drugiej miski. Dodaję roztrzepane jajka, olej i dokładnie mieszam.
  • Łączę zawartość obu misek, mieszam przez chwilę do połączenia się składników. 3. Łączę zawartość obu misek, mieszam przez chwilę do połączenia się składników.
  • Formę na muffinki wykładam papilotkami i wypełniam je ciastem do 2/3 wysokości. 4. Formę na muffinki wykładam papilotkami i wypełniam je ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 25-30 minut.
  • 5. Upieczone wyjmuję z foremki na kratkę kuchenną do ostygnięcia.

Porady

*muffinki można również upiec w silikonowych foremkach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Dynia Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować