Muffinki waniliowe

5 (146 ocen)

Idealne do kawy i herbaty, na święta i zwykły dzień, na deser i drugie śniadanie do pracy. Szybkie i proste w przygotowaniu. Można je udekorować na wiele sposobów.Piękny zapach waniliowych babeczek długo unosi się po domu...

Składniki:

  • Składniki mokre:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka

    Składniki suche:
    25 dag mąki
    3/4 szkl cukru
    3 op. cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Bakalie:
    rodzynki, morele, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe itp
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki waniliowe 1. Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Dodać cukry i wymieszać.
  • Muffinki waniliowe 2. Całe jajka ubić mikserem, następnie dodać mleko i olej i chwilę miksować.
  • Muffinki waniliowe 3. Połączyć składniki mokre i suche, dodać bakalie(lekko obtoczone w mące) i wymieszać.
  • Muffinki waniliowe 4. Foremki wypełnić do 2/3 wysokości. Można użyć foremek sylikonowych, papierowych itp. Piec najpierw ok 5 minut w 180 st.C, następnie zwiększamy do 200 st.C i piec ok 15 minut ( w sumie ok 20 minut).
    Smacznego!

Porady

Do muffinków można dodać gotowe posypki ( kolorowe, czekoladowe). Udekorować wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować