Muffinki z czekoladowym serduszkiem na 2 sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy powoli wodę i olej. Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy mąkę do masy i mieszamy. Powstałą masę dzielimy na 2 części: do pierwszej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy bez żadnego dodatku.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Masę kakaową przelewamy do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut. Gdy ciasto ostygnie wykrawamy serca formą do ciastek.
Muffinki robimy na 2 sposoby: czekoladowe serca na wierzchu oraz czekoladowe serca znajdujące się wewnątrz muffinek.
Czekoladowe serca na wierzchu:
Jasną masę wlewamy do 1/2 wysokości formy na muffinki. Na nią kładziemy poziomo czekoladowe serca.
Czekoladowe serca znajdujące się wewnątrz muffinek:
Jasną masę wlewamy do 3/4 wysokości formy. Kładziemy pionowo czekoladowe serca.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Muffinki pieczemy ok. 20 minut.
Komentarze