Muffinki z fetą i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo delikatne, a zarazem aromatyczne i bogate w różne smaki muffinki.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 – 7 suszonych pomidorów w oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    ½ szklanki mleka
    ¼ szklanki oleju spod pomidorów
    1 jajko
    100g sera żółtego
    130g sera feta
    ¼ czerwonej papryki
    ½ cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka różyczek ugotowanego brokułu
    pieprz
    słodka papryka

Muffinki z fetą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w cienkie paski. Ser feta pokroić w 1cm kostkę. Jajka roztrzepać w mleku, dodać olej, rozmieszać. Ser żółty wymieszać z mąką i przyprawami w osobnym naczyniu, mieszankę wsypać do mokrych składników dodając warzywa oraz fetę. Całość dokładnie lecz delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do form na muffinki, układając na wierzchu różyczkę brokułu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 – 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy