Muffinki z jabłkami i kruszonką

4.48 (200 ocen)

  • 30 min

Szybkie i łatwe w przygotowaniu

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    szklanka kwaśnej śmietany lun jogurtu greckiego,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżeczki cynamonu,
    szklanka cukru,
    2 jajka,
    1/3 szklanki oleju,
    2 duże jabłka pokrojone w kostkę,

    na kruszonkę:

    50 g zimnego masła,
    50 g cukru,
    100 g mąki,
    szczypta cynamonu

    na polewę:
    czubata łyżka masła orzechowego,
    cukier puder (do smaku),
    kilka łyżek ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Muffinki z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem i cynamonem, rozetrzeć palcami na grube okruchy, odstawić do lodówki. W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać porcję ciasta (do 3/4 wysokości), do każdej muffinki wcisnąć kilka kawałków jabłka i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Polewa: masło orzechowe połączyć z cukrem pudrem i taką ilością mleka, by powstała gęsta polewa. Oblać upieczone muffiny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować