200 g mąki pszennej
180 g cukru
150 ml oleju
2 jajka
250 g śmietany 18%
2 średnie jabłka
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka posiekanym orzechów włoskich oraz suszonej żurawiny
Muffinki z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsyp mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Do drugiego naczynia wbij jajka, rozbij je widelcem, wlej olej i śmietanę, wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych, dokładnie zamieszaj, aby się połączyły. Jabłka pokrój w kostkę, dodaj do masy. Formę do muf finki wyłóż papilotkami, wypełnij je ciastem do wysokości 2/3, posyp orzechami i żurawiną. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze