Muffinki z pokrzywą wymyśliłam sama,według mnie są pyszne.Pokrzywa jest w nich bardzo wyczuwalna ,ale w połączeniu z bitą śmietaną smakuje doskonale.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
2 małe jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
pokrzywa ( pół pęczka )
Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście pokrzywy płuczemy o dokładnie osączamy z wody.Następnie miksujemy blenderem na gładka masę.Powinno być 3 łyżki zmiksowanej masy.
2.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i chwilkę miksujemy.Na koniec dodajemy obie mąki,proszek do pieczenia i zmiksowaną pokrzywę.Całość dokładnie mieszamy.
3.Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek ( ja dodatkowo używam papierowych papilotek ).
4.Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Studzimy.
5.Odkładamy 2 płaskie łyżki sypkiej galaretki.Pozostałą galaretkę rozpuszczamy z połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
6.Śmietanę ubijamy na sztywno,stopniowo dodajemy galaretkę i dokładnie ubijamy.
Komentarze