Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Muffinki z pokrzywą wymyśliłam sama,według mnie są pyszne.Pokrzywa jest w nich bardzo wyczuwalna ,ale w połączeniu z bitą śmietaną smakuje doskonale.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 małe jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki krupczatki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek oleju
    pokrzywa ( pół pęczka )

    Dodatkowo:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    1 galaretka o smaku miętowo-jabłkowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Muffinki

Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście pokrzywy płuczemy o dokładnie osączamy z wody.Następnie miksujemy blenderem na gładka masę.Powinno być 3 łyżki zmiksowanej masy.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i chwilkę miksujemy.Na koniec dodajemy obie mąki,proszek do pieczenia i zmiksowaną pokrzywę.Całość dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek ( ja dodatkowo używam papierowych papilotek ).
  • 4. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Studzimy.
  • 5. Odkładamy 2 płaskie łyżki sypkiej galaretki.Pozostałą galaretkę rozpuszczamy z połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 6. Śmietanę ubijamy na sztywno,stopniowo dodajemy galaretkę i dokładnie ubijamy.
  • 7. Muffinki dekorujemy bitą śmietaną.Odstawiamy do stężenia.Przed podaniem posypujemy odłożoną sypką galaretką.

Porady

Z przepisu wyszło mi 10 sztuk muffinek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować