Muffinki z ricottą

5 (196 ocen)

Ciasto z dodatkiem ricotty wychodzi pyszne i delikatne. Dodana czekolada idealnie wzbogaca smak muffinek.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 210 gram mąki tortowej,
    • 180 gram ricotty,
    • 100 gram gorzkiej czekolady
    Składnik dodatkowy:
    • 0,5 szklanki oleju
    Składniki robocze:
    • 1 jajko,
    • 110 gram cukru,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed ubijaniem 1. Czekoladę kroimy w kostkę. Jajko oraz cukier umieszczamy w misce. Składniki miksujemy.
  • łączenie składników ciasta 2. Do zmiksowanych dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz ricottę. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • dodanie czekolady 3. . Do gotowego dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Łączymy ją z ciastem już za pomocą łyżki.
  • przed pieczeniem 4. Formę na muffuny wykładamy papilotkami. Tak przygotowane wypełniamy do ¾ wysokości ciastem. Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 30 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować