muffinki z zapachem świąt

0 (0 ocen)

  • 40 min

muffinki z zapachem świąt, czyli muffinki marchewkowo – piernikowe z bakaliami. Muffiinki marchewkowo – piernikowe, to kwintesencja świąt w 1 malutkim kawałku ciasta. Smakują jak najlepszy piernik, ale mają nad nim znaczną przewagę. Są dużo wilgotniejsze, nie wymagają wielkiej filozofii.

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej
    4 większe marchewki
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru brązowego
    2 łyżki dżemu – w moim przypadku gruszkowy, wyszło pysznie :)
    garść drobno posiekanych rodzynek
    garść drobno posiekanych orzechów
    łyżeczka sody
    łyżeczka cynamonu
    łyżeczka przyprawy do piernika
    szczypta kardamonu
    szczypta przyprawy korzennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z zapachem świąt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy koncentrat mąki bezglutenowej z sodą. Dorzucamy resztę składników (poza marchewką i jajkami), miksujemy na gładką masę. Wsypujemy startą na drobnych oczkach marchewkę.
  • 2. W osobnym naczyniu ucieramy mikserem jajka na pulchna masę i stopniowo przelewamy do przygotowanej wcześniej masy delikatnie mieszając.
  • image-1psdyyb 3. Przelewamy do foremek wysmarowanych masłem lub papierowych bibułek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni
  • 4. Muffiinki marchewkowo –piernikowe z bakaliami to smak świąt jaki pamiętam z dzieciństwa. Piernik mocno nafaszerowany bakaliami był u nas tradycją. Moja wersja muffinek smakuje jak najlepszy piernik, są nieziemsko dobre, pachną cynamonem, kardamonem i bakaliami.

Porady

Przepis wyjdzie równie smaczny ze zwykłej mąki pszennej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować