Propozycja na smaczne babeczki bananowo - marchewkowe wypełnione suszonymi owocami. Świetnie sprawdzają się jako słodka i zdrowa przekąska do popołudniowej kawki :)
60 min
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 200 g cukru trzcinowego
- 160 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 dojrzałe banany
- ok. 380 g marchewki
- 6 suszonych śliwek kalifornijskich
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki suszonej morwy białej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- kilka kropel aromatu migdałowego
- cukier puder (do posypania muffinek)
Muffinki bananowo – marchewkowe z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieramy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy z marchewką.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, aromat migdałowy i miksujemy.
Do dużej miski dodajemy mąkę, cynamon, kurkumę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, rodzynki, morwę białą, żurawinę i pokrojone śliwki kalifornijskie.
Wszystkie suche składniki mieszamy, a następnie dodajemy do nich jajka z cukrem i olejem oraz banany z marchewką.
Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałe ciasto wlewamy do foremek do pieczenia babeczek.
2.Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 40 minut*.
* Muffinki warto obserwować i sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.
Komentarze