Muffinki bananowo-miodowe z czapką serowo-orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Masło roztopić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
2.Banany rozgnieść widelcem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Suche składniki połączyć ze sobą. Dodać wystudzone masło. Wymieszać.
3.W osobnym naczyniu roztrzepać składniki mokre – mleko, jajka oraz miód. Dodać do drugiego naczynia i dobrze wymieszać, bądź zmiksować.
4.Papilotki na muffinki wypełnić do ¾ ich wysokości i piec w nagrzanym do 190 stC piekarniku ok. 20-25 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
5.KREM:
Wymienione składniki zmiksować ze sobą i nanieść na muffinki.
6.DEKORACJA:
Patelnię dobrze rozgrzać, wsypać orzechy włoskie, lekko uprażyć i dodać miód. Chwilę pomieszać i orzechy odstawić do wystudzenia na dobrze tłuszczonym talerzu (inaczej orzechy się mocno przykleją do talerza). Kłaść po jednym orzechu na każdej z babeczek.
Komentarze