Lekkie pyszniutkie ciasteczka bez tłuszczu, za to mocno nadziane owocami...mmmm pycha w sam raz do kawy lub herbatki:)
Składniki:
75 g mąki żytniej
75 g mąki pszennej
10 g cukru brzozowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki stevii
250 ml maślanki
50 ml wody gazowanej
10 g kakao
100 g borówek
Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i sodę.
2.Do drugiej miski wlać maślankę i wymieszać ją dokładnie z cukrem brzozowym i stevią
3.Dodać borówki i delikatnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki, 30 ml wody i wymieszać szybko ale delikatnie. Podzielić masę na 2 części.
4.Do jednej dodać kakao i resztę wody i szybko wymieszać . Do foremki na muffinki nałożyć łyżeczkę jasnego ciasta, następnie ciemnego.
5.A na górę na przemian tam gdzie był jasne, to ciemne ciasto a tam gdzie ciemne to jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st i piec około 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić i wyjąć z foremek. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem ale nie jest to konieczne
Porady
cukier brzozowy i stewię można zastąpić zwykłym cukrem- należy dać około 5-6 łyżek
Komentarze