Muffinki cytrynowe na białkach z mascarpone i owocami

0 (0 ocen)

Cytrynowe , orzeźwiające muffinki z kremowym serkiem mascarpone oraz świeżymi owocami . Muffinki najlepsze są następnego dnia od upieczenia , stają się wilgotne a smak i aromat cytrynowy staje się o wiele bardziej intensywny.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    8 białek
    250g. sera mascarpone
    skórka z jednej cytryny
    sok z 1/2 cytryny
    2 brzoskwinie
    1/2 szklanki jagód
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    300g. mąki pszennej
    Składniki robocze:
    szczypta soli
    4 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder do oprószenia muffinek
    Dekoracja:
    brzoskwinie
    mięta

Muffinki cytrynowe na białkach z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę , dodajemy cukier dalej miksując aż do rozpuszczenia.
    Do ubitych białek wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder.
    Dodajemy sok oraz skórkę z cytryny i olej , miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
  • 2. Owoce myjemy , osuszamy , brzoskwinie obieramy ze skórki , kroimy w kostkę.
  • 3. Papilotki na muffinki umieszczamy w foremkach , napełniamy je do połowy ciastem , kładziemy łyżeczkę sera mascarpone , przykrywamy ponownie ciastem do wypełniania foremki.
    Wierzch ciastka posypujemy jagodami oraz kawałkami brzoskwiń.
  • 4. Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Studzimy , oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy