Cytrynowe , orzeźwiające muffinki z kremowym serkiem mascarpone oraz świeżymi owocami . Muffinki najlepsze są następnego dnia od upieczenia , stają się wilgotne a smak i aromat cytrynowy staje się o wiele bardziej intensywny.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu:
8 białek
250g. sera mascarpone
skórka z jednej cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 brzoskwinie
1/2 szklanki jagód
Składnik podstawowy dodatkowy:
300g. mąki pszennej
Składniki robocze:
szczypta soli
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia muffinek
Dekoracja:
brzoskwinie
mięta
Muffinki cytrynowe na białkach z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę , dodajemy cukier dalej miksując aż do rozpuszczenia.
Do ubitych białek wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder.
Dodajemy sok oraz skórkę z cytryny i olej , miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
2.Owoce myjemy , osuszamy , brzoskwinie obieramy ze skórki , kroimy w kostkę.
3.Papilotki na muffinki umieszczamy w foremkach , napełniamy je do połowy ciastem , kładziemy łyżeczkę sera mascarpone , przykrywamy ponownie ciastem do wypełniania foremki.
Wierzch ciastka posypujemy jagodami oraz kawałkami brzoskwiń.
4.Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Studzimy , oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze