Muffinki czekoladowe

4.5 (167 ocen)

Bardzo łatwe w przygotowaniu. Rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 25 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    17,5 dag cukru
    1 cukier wanilinowy
    250 ml mleka
    90 ml oleju
    1 jajko
    1 tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Muffinki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu mieszany wszystkie składniki suche czyli: mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier. Czekoladę kruszymy na drobne kawałeczki. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: olej, jajko, mleko.
  • 2. Następnie wlewamy mokre do suchych i całość mieszamy/miksujemy. Do przygotowanej masy dodajemy pokruszoną czekoladę i delikatnie mieszamy.
  • 3. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 200* przez ok. 20 minut.

Porady

1.Muffinki możemy udekorować jeszcze kolorową posypką. 2. Czekoladę zamiast do środka możemy dodać na wierzch (po wlaniu masy w papilotki wcisnąć ją w ciasto.)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować