Muffinki czekoladowe

0 (0 ocen)

Muffinki o lekko wilgotnej strukturze są szybkie w przygotowaniu - równie szybko znikają z talerza. Świetnie nadają się na przyjęcia dla dzieci.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 tabliczka czekolady (najlepsza gorzka)
    1/2 szklanki oleju
    1 jajko
    1 szklanka mleka

Muffinki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki.W drugiej misce mieszamy składniki mokre: olej, mleko, jajko. Łączymy składniki mokre z suchymi, razem mieszamy.
  • 2. Przygotowaną masę przekładamy do papilotek lub foremek na muffinki (do ok. 2/3 ich wysokości). Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem).

Porady

Do muffinek zamiast czekolady można dać lentilki, zmielone orzechy włoskie, kokos. Można zmniejszyć ilość kakao - wówczas muffinki zyskają mniej czekoladowy kolor. Gotowe muffinki dekorujemy wedle uznania - polewą, owocami, posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy