Muffinki czekoladowe z oreo

4.5 (188 ocen)

Oreo albo się lubi albo nie. Ja bardzo lubię szczególnie te mocno czekoladowe i kruche ciasteczka. Tym razem miałam okazję wypróbować mini oreo i szczerze powiem, że jakoś bardziej mi się spodobały.

Składniki:


  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej typ 500
    80 g cukru kokosowego bio
    2 płaskie łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 ml maślanki
    100 ml oleju rzepakowego
    1 jajko
    50 g czekolady mlecznej
    10 szt mini oreo
    Krem:
    250 ml kremówki 30 %
    125 g mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    8 szt mini oreo
    12 szt mini oreo na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Krem

Muffinki czekoladowe z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W jednym naczyniu wymieszać suche składniki. Mąka, cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Maślanka, olej, jajko. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (nie miksować) łopatką. Pod sam koniec dodać pokrojoną czekoladę i pokruszone ciasteczka oreo. Formę na muffinki na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i równo podzielić ciasto. Około 3/4 wysokości papilotek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut do suchego patyczka.
    Krem:
    Do zimnej kremówki dodać mascarpone, ekstrakt waniliowy i zmiksować na krem. Wsypać cukier puder, rozkruszone ciasteczka i krótko zmiksować. Kremem za pomocą szprycy udekorować zimne muffinki. Na wierzchu położyć po ciasteczku oreo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oreo Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować