MUFFINKI CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pysznie rozpływające się w ustach czekoladowe muffinki. Dzięki topionej czekoladzie są niezwykle delikatne. Teraz, w okresie zimowym, dodają przyprawę do piernika.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki,
    0,5 szkl cukru (brązowy lub trzcinowy najlepszy),
    3 - 4 łyżki roztopionego miodu,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szklanka mleka,
    1/3 szkl oleju lub roztopionego masła,
    1 jajko,
    1 łyżka przyprawy korzennej,
    50 g stopionej gorzkiej czekolady lub torebka czekolady w proszku (ja polecam topioną),
    do ozdoby - kropelki czekoladowe

    opcjonalnie kieliszek koniaku, tarta skórka z cytryny lub skórka pomarańczowa w alkoholu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki czekoladowo-piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki czekoladowo-piernikowe 1. W misce łączymy mokre składniki. Dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy suche składniki, mieszamy łyżką do dokładnego połączenia.
  • muffiny piernikowo-czekoladowe 2. Masę przekładać do foremek do muffin do 3/4 wysokości. Można części masy przełożyć, a do części dodać inne dodatki, alkohol, kandyzowane owoce....
  • 3. Piec w 180 stopniach przez ok 10 minut mniejsze foremki, 25 większe.

Porady

Babeczki po wyjęciu z piekarnika można jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Można posmarować polewą (roztopioną czekoladą) i udekorować śnieżynkami cukrowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować