Muffinki kajmakowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodkie, pyszne, idealne!

  • 30 min

Składniki:

  • 260g mąki
    150g cukru
    2 łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 ml mleka
    80ml oliwy z oliwek
    1 duże jajko
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    200g kajmaku z puszki
    dodatkowo:
    200g kajmaku z puszki
    100ml kremówki

Muffinki kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche skladniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia) przesiać do dużej miski. W drugiej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dolać oliwę, wymieszać. Mieszaninę wlać do suchych skadników, króciutko zmiksować.
    Do foremek muffinkowych nakładać po 1 łyżce ciasta, następnie 1 łyżeczkę kajmaku i 1 łyżkę ciasta na wierzch.
    Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wystudzić dokadnie.
    Kremówkę ubić na stywno, dodać po łyżeczce kajmak cały czas miksując. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować dowolnie gotowe muffiny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy