Babeczki kawowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Pachnące kawą, stawiające na nogi!

  • 25 min

Składniki:

  • 120g miękkiego masła
    120g drobnego cukru
    2 jajka
    120g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być smakowa, np. karmelowa lub orzechowa)

    Lukier:
    230g cukru pudru
    1 łyżka gorącej wody
    1 łyżka kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku

Babeczki kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodawać po jednym jajku, miksuąc do połączenia skałdników. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do masy jajeczno- maślanej, zmiksować, pod koniec dodając śmietanę i kawę rozpuszczczalną.
    Tak przygotowaną masą wypełniać do ⅔ wysokości papilotki muffinkowe, piec w 180 stopniach około 20 minut. Upieczone wystudzić.

    Aby przygotować lukier należy ptrzesiać cukier puder do miski, dodać wodę i rozpuszczoną we wrzątku kawę. Utrzeć dokładnie. Przygotowanym lukrem pokryć muffinki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Komentarze

Podobne przepisy