Muffinki piernikowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Babeczki wyszły bardzo smaczne, długo zachowujące świeżość - nawet na trzeci dzień po upieczeniu były dobre :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 12 szt:
    250 g mąki pszennej
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki przyprawy do piernika
    1 jajko
    100 g cukru
    150 ml pełnotłustego mleka 3,2%
    ¼ łyżeczki octu balsamicznego (pominęłam)
    6 łyżek oleju
    4 łyżki miodu (lub golden syrupu)
    50 g stopionej mlecznej czekolady (zastąpiłam ciemnym kakao)

    Wierzch:
    150 g czekolady mlecznej lub polewa czekoladowa
    perełki i gwiazdki cukrowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej miseczce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wszystko ze sobą połączyć i ubić mikserem. Ciastem napełnić 12 papierowych foremek do muffinek, napełniając je so 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200*C. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią każdą z muffinek. Udekorować perełkami i gwiazdkami.

Porady

Można je dowolnie dekorować, u mnie wystąpiły w polewie czekoladowej ozdobione cukrowymi perełkami i gwiazdkami, a także w postaci zielonych choinek, które pokażę wkrótce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować