Niesamowite muffinki, wilgotne, mięsiste, ale puszyste. Z niespodziankami w postaci kawałeczków białej czekolady. Pyszne!
Składniki:
Suche:
2 szklanki mąki pszennej typ 650
2/3 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g białej czekolady
Mokre:
150 ml soku z pomarańczy
1 jajko
100 ml kefiru
50 ml oleju
Muffinki pomarańczowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do jednej miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier i proszek do pieczenia.
Czekoladę pokroić w małe kosteczki. Wsypać do suchych składników i przemieszać.
Do drugiej miski wbić jajko, wlać kefir i olej, roztrzepać dokładnie. Wycisnąć sok z pomarańczy, odmierzyć 150 ml. Wlać do miski i wymieszać.
Zawartość pierwszej miski wsypać do składników mokrych i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Nałożyć do formy wyłożonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. wystudzić na kratce
Komentarze