Mule z czosnkiem i pomidorkami w kremowym sosie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pomysł na pyszne i proste danie. Nie zajmuje dużo czasu, a zachwyca podniebienie :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1kg muli
    pomidorki koktajlowe - żółte i czerwone, ok 10szt
    500ml śmietany 30%
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mule z czosnkiem i pomidorkami w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mule płuczemy.
    Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, czosnek drobno siekamy.

    Do dużego naczynia wrzucamy mule, wlewamy śmietanę.
    Dodajemy pomidorki i czosnek, przyprawiamy.

    Uwaga! nie przesadzać z solą, gdyż mule są słone!

    Naczynie przykrywamy i gotujemy.
    Sos ma się zredukować.
    Kilka razy mieszamy lub podrzucamy mule,
    by równomiernie się ugotowały.
    Gdy muszle się otworzą, ściągamy pokrywkę, i gotujemy jeszcze jakąś minute.

    Gotowe nakładamy na talerz.

    Polecam je z pieczywem, które można zamoczyć w pysznym sosie!

Porady

Należy zwrócić uwagę na wygląd muli! otwarte, oznaczają że są martwe i nie należy ich jeść! W celu sprawdzenia wystarczy zamoczyć je w zimnej wodzie, lub postukać muszelkami o siebie - jeśli są "żywe" to pozamykają się. Natomiast jeśli podczas gotowania się nie otworzą, również trzeba je wyrzucić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować