Mulligatawny - zupa

0 (0 ocen)

To już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej,

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
    1-2 duże cebule
    1 -2 marchewki
    1/2 selera
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    3 łyżki pietruszki posiekanej natka
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżeczka kolendry
    1 łyżeczka imbiru
    1/2 łyżeczki chilli
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Mulligatawny - zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać.
    Wszystkie przyprawy zmielić w młynku.
    Cebulę pokroić w krążki ,zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zmielonymi przyprawami. Można użyć gotowej przyprawy indyjskiej. Ilość dodanej przyprawy regulujemy swoim smakiem, ale generalnie powinna być ostra. Powoli ,stale mieszając wlewamy stopniowo wywar. Podgrzewamy ,aż zgęstnieje i łączymy z pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki.
    Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje.
    Polecam, tę prostą i smaczną zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować