murtabak - chlebki roti nadziewane mięsem mielonym

4.5 (146 ocen)

Malezji, murtabak jest sprzedawany na każdej ulicy, są to najczęsciej chlebki roti nadziewane smażonym mielonym mięsem, wraz z czosnkiem, jajkiem i cebulą i przyprawami. Powiem że bardzo zasmakowało mi to danie. Z podanych składników wyjdzie nam 10-12 murtabaków

Składniki:

  • chlebki roti:
    3 szklanki białej mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka ghee
    1 szklanka ciepłej wody
    1/2 szklanki oleju

    Do napełniania:
    0,5 kg mięsa mielonego
    2 garście zielonego mrożonego groszku
    2 łyżki ghee
    1 czerwona cebula
    1 biała cebula
    2 ząbki czosnku - zmiażdżone
    1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka garam masala
    1 1/2 łyżeczki soli
    ¾ szklanki świeżych liści posiekanej natki kolendry (można zastąpić natką pietruszki)
    1 papryczka chilli drobno pokrojona
    2 jajka
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Murtabak - chlebki roti nadziewane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. roti:
    mąkę i sól wsypujemy do dużej miski, dodajemy glee i wodę. Wszystkie te składniki należy wymieszać aby powstało dość miękkie ciasto. Ciasto dzielimy na równe kulki i układamy np. na desce posmarowanej olejem. Zostawiamy tak na ok. godzinę.
  • 2. wypełnienie:
    Rozgrzewamy patelnię dodajemy ghee i smażymy do miękkości obie drobno posiekane cebule (prawidłowo czerwoną cebule powinno się pokroić w piórka i posypać nią mięso które rozsmarowujemy na placku, ale ja z rozpędu pokroiłam w drobna kostkę więc i podsmażyłam). Dodajemy zmiażdżony czosnek, imbir nadal smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy kurkumę, garam masala i chili; mieszamy przez kilka sekund. Dodajemy mięso i groszek; smażymy od czasu do czasu mieszając.
  • image-1phujm2 3. Roztrzepane w małej misce jajka z solą i pieprzem odstawiamy na bok. Na stole rozsmarowujemy trochę oleju, bierzemy jedną kulkę ciasta; spłaszczamy ręką i wałkujemy na cienkie ciasto. Placek smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem i nakładamy po środku farsz; zawijamy boki.
  • 4. Na gorącą patelnię dajemy trochę ghee następnie delikatnie przenosimy nasz placek. Murtabak smażymy z obu stron żeby nabrał złocistego koloru...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować