Ciasto nie za słodkie,pulchne dodatek owoców sprawia że jest wilgotne i przez dłuższy czas zachowuje świeżość, ponadto proste i szybkie w przygotowaniu no i pyszne.
1 godz. 10 min
Składniki:
250 g margaryny
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
4 jajka
4 łyżki kakao
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia(kopiate)
dodatkowo
1 banan
1 jabłko
1 gruszka
kokos
Murzynek z jabłkiem, gruszką i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę,kakao,cukier i mleko włożyć do rondelka i gotować,aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka,zdjąć z ognia i przestudzić.
Z powstałej masy odlać 2/3 szklanki,resztę wlać do miski, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać przy pomocy miksera na najniższych obrotach.
2.Żółtka oddzielić białek i dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając.dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę owoce i połączyć z masą.
Białka ubić na sztywną pianę,przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
3.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 12/30 i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(termoobieg) i piec około 50 minut.
Upieczone i przestudzone ciasto polać na wierzchu pozostałą masą kakaową i pozostawić do zastygnięcia,posypać kokosem.
Komentarze