Murzynek z budyniem vel cielaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę, olej, kakao, cukier i wodę zagotować na małym ogniu. Gotować chwilę do rozpuszczenia wszystkich składników. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już całkowicie zimna, zmiksować ją z żółtkami. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.. Miksować do połączenia składników. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.
2.Budyń:
Z mleka cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Lekko przestudzić.
3.Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 26x36. Na ciasto wyłożyć lekko przestudzony budyń. Najlepiej, by był ciepły. Można całość delikatnie przemieszać widelcem.
Piec 45 - 50 minut w 180 st. C.
Kroić zupełnie zimne.
Przepraszam za fatalnej jakości zdjęcia. Mój aparat zaczął szwankować...
Komentarze