Murzynek to pyszne , puszyste , mocno czekoladowe ciasto , a po dodaniu kwaskowatego dżemu jest wilgotny i ma bardzo ciekawy smak.To ciasto z typu ciast "goście u drzwi , ciasto na stół ", gdyż jest tak szybkie w wykonaniu .
POLEWA
- 50g masła
- 0.5 szkl. mleka
- 0,25szkl. cukru
- 3 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki rozpuszczam razem i gotuję na wolnym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć , pozostawiam do ostygnięcia .
Murzynek z dżemem (duża porcja) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę , cukier, mleko(wodę),kakao i cukier waniliowy gotuję na wolnym ogniu do momentu ,aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą . Odstawiam do całkowitego ostygnięcia . Do wystudzonej masy dosypuję przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia , dorzucam żółtka jaj i dżem . Miksuję na wolnych obrotach do momentu połączenia składników . Białka jaj ubijam na sztywna pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszam
z czekoladową masą . Gotowe ciasto wylewam na wysmarowana i wysypana mąką dużą blachę . Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę
w temp. 180 stopni ok 45 min . Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto smaruję polewą .
Komentarze