MURZYNEK Z JABŁKAMI

4.47 (202 ocen)

Przepyszny murzynek z jabłkami w polewie czekoladowej, który nigdy się nie znudzi. Szybko się go robi i szybko znika.

Składniki:

  • CIASTO:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 3 szklanki mąki
    - 3 łyżki kakao
    - 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 i ½ łyżeczki sody
    - 1 i ½ łyżeczki cynamonu
    - 1 szklanka oleju
    - 0,5 szklanki wody(najlepiej gazowanej)
    - 1 kg jabłek(ok. 6 dużych).

    POLEWA:
    - 125g margaryny
    - ½ szklanki cukru pudru
    - 3 łyżki mleka
    - 2 łyżki kakao.
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon, olej oraz wodę.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do masy, mieszamy.
  • 3. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 39*25cm. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.
  • 4. Polewa: W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao energicznie mieszamy. Polewamy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować