Murzynek z kremem z kukułek

4.46 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis banalnie prosty, a efekt niesamowity. Najlepsze, gdy już przejdzie aromatem.

Składniki:

  • Ciasto: 2 łyżki powideł
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. oleju
    ● 1 szkl. mleka
    ● 2 szkl. mąki
    ● 2 łyżki kakao
    ● 2 jajka
    ● szczypta cynamonu
    ● łyżeczka sody oczyszcz.
    ● łyżeczka pr. do pieczenia
    Krem: 2 budynie czekoladowe z cukrem
    ● 3/4 l mleka
    ● 1/2 kostki masła
    ● 20 kukułek
    ● kieliszek wódki
    Oraz: polewa czekoladowa
    ● kilkanaście biszkoptów (ew. blat biszkoptu)
    ● biała czekolada
Wystaw ocenę:

4.46 (182 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek z kremem z kukułek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki miksujemy, przekładamy do keksówki (dł. 21 cm) i pieczemy 40 minut w 170 °C. Studzimy, kroimy na 3 blaty.
  • 2. Budynie mieszamy z 1/2 szkl. mleka. W reszcie mleka rozpuszczamy kukułki, zagotowujemy. Dodajemy budynie i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy, mieszamy z masłem i alkoholem.
  • 3. Układamy warstwami: blat ciasta, 1/3 kremu, drugi blat, 1/3 kremu, pokruszone biszkopty, reszta kremu i trzeci blat. Lekko dociskamy i dekorujemy polewą oraz wiórkami z czekolady. Chłodzimy, najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować