Murzynek z kremem i pianką

4.49 (154 ocen)

Ciasto murzynkowe mocno nasączone kakao z aksamitnym kremem czekoladowym i lekką pianką truskawkową. Całość smakuje jak czekolada z nadzieniem truskawkowym. Jeśli lubicie takie smaki, to to ciasto jest dla Was.

Składniki:

  • Ciasto:

    240g mąki tortowej
    330g drobnego cukru
    250g masła
    3 łyżki ciemnego kakao
    4 łyżki wody
    4 jajka M
    3 łyżki wódki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Do nasączenia:

    180ml gorącej wody
    6 łyżeczek słodkiego kakao

    Krem czekoladowy:

    100g czekolady mlecznej
    100g gorzkiej czekolady
    200g śmietanki kremówki 30%

    Pianka truskawkowa:

    250ml wrzątku
    1 galaretka truskawkowa
    1,5 łyżeczki żelatyny
    100g jogurtu naturalnego
    2 łyżki cukru pudru
    350g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki (30%)

    Polewa:

    125g masła
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki wody
    2 łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Murzynek z kremem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Przygotować ciasto. Masło, cukier, wodę i kakao podgrzewać w garnuszku na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Nie gotować! Pozostawić do wystudzenia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180C.
    Wystudzoną masę przełożyć do misy miksera i miksując na średnich obrotach dodawać po jednym żółtku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Zmniejszyć obroty miksera i w dwóch częściach dodać mąkę, miksować tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i w dwóch częściach dodać ją do ciasta (najpierw 1/3 piany, potem reszta). Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić.
  • 3. Śmietankę na krem czekoladowy podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z palnika i wrzucić do niej pokruszoną czekoladę, odczekać minutę, następnie wymieszać, aż powstanie gładka masa. Pozostawić do wystudzenia. Następnie miksując na najniższych obrotach miksera ubić krem, aż będzie puszysty i nieco pojaśnieje.
  • 4. Słodkie kakao wymieszać z gorącą wodą i pozostawić do wystudzenia.
    Z wystudzonego ciasto odciąć „kopułkę, która powstała podczas pieczenia tak, aby otrzymać równą powierzchnię. Ciasto przeciąć na dwa blaty różnej grubości. Grubszy blat nasączyć większą ilością kakao, cieńszy blat pozostałym płynem.
    Grubszy placek ułożyć w blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować na nim krem czekoladowy. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • 5. W międzyczasie przygotować piankę. Galaretkę i żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić do temperatury pokojowej. Jogurt utrzeć z cukrem, następnie nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać do niego wystudzoną galaretkę. Kremówkę ubić na sztywno i w dwóch częściach dodać do jogurtowej masy, delikatnie mieszając po każdej dokładce. Masę wylać na krem czekoladowy i wstawić do lodówki. Mniej więcej po 15 minut, kiedy masa zacznie tężeć, nałożyć na nią drugi blat ciasta, nasączoną stroną do dołu.
  • 6. Po kilku godzinach, kiedy masa już stężeje, przygotować polewę. Masło, cukier i wodę przełożyć do garnuszka, podgrzewać na wolnym mieszając, aż masło się rozpuści. Zestawić z palnika, dodać kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Przestudzić i wylać polewę na ciasto. Wstawić z powrotem do lodówki aż polewa stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować