murzynek z pianką

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 20 min

szybkie i smaczne ciasto

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    - 7 jajek
    - szklanka mąki
    - szklanka cukru
    - cukier waniliowy
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżki oleju

    pianka:
    - 5 białek
    - 2/3 szklanki cukru
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 1 galaretka dowolna (ja użyłam Winiaty blue curacao)
    - olejek waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka. Dodajemy przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia wszytko mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy kakao i olej wszystko łączymy ze sobą. Ciasto przelewamy na blachę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temp 180 stopni przez 40-50 min.
    Po wystygnięciu kroimy ciasto na dwie części.
  • 2. Galaretka rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i wylać do płytkiego naczynia aby zastygła. Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wrzącej wody. Białka ubić na sztywno z cukrem pod koniec ubijania dodać olejek. Galaretkę kroimy w kostkę. Do białek dodajemy żelatynę i galaretką. Delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto i przykrywamy drugim. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować