Murzynek z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka. Dodajemy przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia wszytko mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy kakao i olej wszystko łączymy ze sobą. Ciasto przelewamy na blachę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temp 180 stopni przez 40-50 min.
Po wystygnięciu kroimy ciasto na dwie części.
2.Galaretka rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i wylać do płytkiego naczynia aby zastygła. Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wrzącej wody. Białka ubić na sztywno z cukrem pod koniec ubijania dodać olejek. Galaretkę kroimy w kostkę. Do białek dodajemy żelatynę i galaretką. Delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto i przykrywamy drugim. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze