Murzynek z różowym kremem

4.5 (191 ocen)

  • 4 godz.

To przepis, który jest w naszej rodzinie od zawsze. Murzynek z kremem co jakiś czas pojawia się u nas w domu, bo lubią go wszyscy.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    250g masła lub margaryny
    4 łyżki kakao
    2 szklanki cukru
    0,5 szklanki wody
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka

    Różowy krem:

    2 galaretki czerwone (truskawkowe lub wiśniowe)
    500ml śmietany 30%

    Dodatkowo:

    wiórki kokosowe lub kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery Galaretki

Murzynek z różowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, kakao i wodę roztopić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Odłożyć ok. pół szklanki masy (na polewę), a do reszty dodać 2 szklanki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka, miksując do połączenia składników. Na końcu dodać pianę z białek i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (32x35cm). Piec przez 40-45 minut w temperaturze 1800. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 250ml wrzątku. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, powoli wlewać tężejącą galaretkę i miksować do połączenia składników. Włożyć do lodówki, aby masa lekko stężała. Spód ciasta włożyć do blaszki, wyłożyć krem i przykryć go górą ciasta. Odłożoną polewę podgrzać i wylać na ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować