Murzynek z różowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier, kakao i wodę roztopić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Odłożyć ok. pół szklanki masy (na polewę), a do reszty dodać 2 szklanki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka, miksując do połączenia składników. Na końcu dodać pianę z białek i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (32x35cm). Piec przez 40-45 minut w temperaturze 1800. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa blaty.
2.Galaretki rozpuścić w 250ml wrzątku. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, powoli wlewać tężejącą galaretkę i miksować do połączenia składników. Włożyć do lodówki, aby masa lekko stężała. Spód ciasta włożyć do blaszki, wyłożyć krem i przykryć go górą ciasta. Odłożoną polewę podgrzać i wylać na ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Komentarze