Murzynek z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, margarynę , kakao , kawę , wodę i mleko podgrzać aby połączyły się wszystkie składniki. Mieszając gotować ok. 3-4 minuty. Ostudzić. 6 łyzek odlać na polewę.
Ser zmielić ,rozgnieść , lub przecisnąć przez praskę. Dodać miód , syrop klonowy zapach waniliowy ( można dosypać cukier waniliowy, jak ktoś woli słodsze).
Wymieszać robotem, potem dodać namoczoną żurawinę.
Do wystudzonej masy kakaowej dodawać po jednym jajku stale mieszając, mąkę i proszek do pieczenia.
Tortownicę : 22 X 22 cm. wysmarować margaryną i posypać ok. 1/2 częścią sezamu.
Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w 180 C ok. 30-40 minut.
Czekamy aż ciasto ostygnie.
Po ostudzeniu przecinamy ciasto na pół przekładamy masą serową z żurawiną.
Przykrywamy ciasto drugą połówką i polewamy polewą .
Pozostały sezam prażymy na suchej patelni i już chłodnym posypujemy polewę.
Komentarze