Murzynek z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztapiam masło, dodaję cukier i mleko i podgrzewam aż cukier się rozpuści (chyba następnym razem użyję cukru pudru, powinien łatwiej się rozpuszczać).Zdejmuję z ognia i dodaję kakao, mieszam dokładnie.Białka oddzielam od żółtek i białka ubijam na sztywno. Wiśnie dryluję i lekko podgrzewam razem z cukrem.Dodaję żółtka i większą część (4/5) masy z rondelka (przestudzoną - może być ciepła, ale nie gorąca), mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie łączę.Do blaszki (keksówka 25 cm) nakładam połowę ciasta. Wykładam wiśnie.przykrywam resztą ciasta. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 40 minut. Potem polewam polewą, czyli tą częścią polewy czekoladowej, która została w rondelku. Posypuje płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Komentarze