murzynek z wiśniami w galaretce

4.49 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W mojej rodzinie murzynek jest bardzo lubiany, pojawia się bardzo często i dlatego ciągle powstają jego nowe wersje. Przepis na samo ciasto jest w naszej rodzinie od wielu lat, zawsze się udaje i dlatego często wykorzystuję do jako ciasto bazowe pod przekładane wypieki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *blaszka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    4 szklanki mąki
    250 g masła lub margaryny
    1,5 szklanki cukru
    2 jajka
    2 szklanki mleka
    2 łyżeczki sody
    4 łyżki kakao
    3 łyżeczki cynamonu
    na przełożenie:

    400 g dżemu wiśniowego
    2 galaretki wiśniowe
    na wierzch:
    300 ml śmietanki kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie śmietan-fixu
    2 łyżeczki gorzkiego kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Murzynek z wiśniami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z cynamonem, i sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić i wymieszać z dżemem. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na dolną część ciasta i przykryć drugą połową. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Wyłożyć na ciasto i posypać kakao. Schłodzić, przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować